Zbadać czy odwzorowanie
kkkk: Zbadać czy odwzorowanie
f: R2→R2
f(x1,x2)=(x1+x2,x1x2)
jest na zbiór i różnowartościowe
6 sty 15:22
ABC: f(1,2)=(3,2)
f(2,1)=(3,2)
ale (1,2)≠(2,1) więc nie jest różnowartościowe
6 sty 15:27
ABC: co do suriektywności to spytajmy: co mogłoby przejść na parę (1,5)
niech jakieś (a,b) takie że f(a,b)=(1,5)
a+b=1, ab=5
b=1−a
a(1−a)=5
a−a2=5
a2−a+5=0
to równanie nie ma pierwiastków rzeczywistych
nie jest więc f "na"
6 sty 15:32
kkkk: A mógłbyś mi to rozwiązać z definicji?
Df: Mówimy, że funkcja f: X→Y jest:
−różnowartościowa ⇔ ∀(x1,x2)∊X : x1≠x2 ⇒ f(x1)≠f(x2)
−na zbiór Y ⇔ f(x)=Y
6 sty 15:40
kkkk: Korzystając z definicji*
6 sty 15:40
Adamm:
no to jakie są zaprzeczenia tych zdań?
6 sty 15:43
kkkk: Nie powinno być to zrobione na x1, x2 żeby było widać, że zachodzi to dla każdej liczby a
nie tylko dla wybranych?
6 sty 15:47
ABC: tak jak Adamm mówi to zasadniczo jest z definicji, można kosmetykę dodać typu "wskazujemy dwa
elementy dziedziny (1,2) i (2,1) takie że (1,2)≠(2,1) i f(1,2)=f(2,1) (zaprzeczenie
implikacji)"
i w tym badaniu suriekcji też "wskazujemy element obrazu (1,5) , na który nie przejdzie żaden
element dziedziny"
6 sty 15:49