matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak rozwiązać ten układ równań?
matfiz:
⎧
x+y+z=1
⎨
1
x
+
1
y
+
1
z
=1
⎩
xyz=−1
6 sty 15:06
ABC:
z trzeciego wynika że wszystkie są różne od zera, można pomnożyć drugie stronami przez xyz i potem wzory Viete'a dla równania sześciennego
6 sty 15:16