wektory
Jurek: Oblicz obie wysokości równoległoboku zbudowanego na wektorach u=3p−q i v=5p+2q.
Wersory p i q są prostopadłe.
Obliczyłem pole P=11, ale nie wiem co z tym dalej zrobić. Proszę o pomoc.
6 sty 15:01
ABC: mnożymy v przez siebie korzystając z założeń:
v2=(5p+2q)(5p+2q)=25p2+20pq+4q2=25+4=29
czyli długość v to √29
podstawić do wzoru na pole, wyliczyć wysokość, analogicznie z wektorem u
6 sty 15:13
Jurek: Okej, rozumiem. A możesz mi wyjaśnić dlaczego v2?
6 sty 15:18
ABC: żeby znaleźć długości boków, i żeby skorzystać z własności iloczynu skalarnego
6 sty 15:24
Jurek: dobra, zupełnie tego nie rozumiem

zapytam nauczycielki przy najbliższej okazji
6 sty 15:30
6 sty 15:34
Jurek: @Jacek Dzięki, teraz już mniej więcej ogarniam!
6 sty 15:36