wektory
Jurek: Równoległobok zbudowany na wektorach u, v ma pole równe 10. Oblicz pole równoległoboku
zbudowanego na wektorach 3u+v, u−2v.
Oczywiście nad v i u strzałki.
Prosiłbym o pokazanie mi schematu rozwiązywania tego typu zadań, bo mam kilka podobnych
przykładów, a nie wiem zupełnie jak się za to zabrać.
6 sty 13:46
jc: 10*
|1 −2|
|3 1|
=70
6 sty 14:05
Adamm:
|u x v| = 10
(3u+v) x (u−2v) = 3u x u + 3u x (−2v) + v x u + v x (−2v) = −7 u x v
|(3u+v) x (u−2v)| = 7*10 = 70
6 sty 14:06
Jurek: dziękuję.
6 sty 14:06
Adamm:
no tak, uparłem się z tym iloczynem wektorowym
6 sty 14:06
jc: Adamm, może iloczyn wektorowy jest lepszy, w końcu 2 wektory można umieścić w R3.
6 sty 14:11