ciagi arytmetyczne
misieq: Grupę stu osób ustawiono w n rzędów.Okazało się, że w ostatnim rzędzie zostały wolne miejsca.
Oblicz ile było tych wolnych miejsc.
a1=1
r=1
Nie mam pojęcia jak to zrobić. Doszedłem do równania n
2 +n −200>0 i dalej nie wiem jak to
ugryźć
6 sty 12:54
Eta:

Można tak :
1+2+3+4+..... +n =100
dla n=13 mamy 13*7= 91 za mało brakuje 9
dla n=14 mamy 7*15 =105 za dużo o 5 miejsc
więc w ostatnim 14 rzędzie zostaje
5 wolnych miejsc
6 sty 13:35
6 sty 13:37
misieq: Skąd wzięło się te 7?
6 sty 13:44
Jerzy:
Gdzie jest napisane,że w każdym rzędzie jest inna ilość osób ?
6 sty 13:44
misieq: @Jerzy nie ma tego w treści zadania, ale wynik 5 się zgadza. Tylko nie wiem skąd te 7 się tam
wzięło :v
6 sty 13:46
jc: Przecież w ostatnim rzędzie mogła być dowolna liczba wolnych miejsc,
zawsze, o ile rozmiar sali pozwoli, można dostawić jakieś, choćby pożyczone krzesło.
To jakaś bzdura.
6 sty 14:03
misieq: @jc to nie ja układałem to zadanie
6 sty 14:08
Eta:
Treść rzeczywiście beznadziejna
Powinna być
W każdym rzędzie jest tyle osób ,ile wynosi numer rzędu !
W 1 rzędzie 1 osoba
w 2 rzędzie 2 osoby
itd.............
6 sty 14:11
Eta:
"skąd wzięło się to 7?"
dla n= 14
6 sty 14:12
misieq: Dzięki Eta
6 sty 14:14