Proszę o sprawdzenie
Sebastian Porowski: Proszę o sprawdzenie zadania ,pooglądałem trochę matemaksa i myślę ze przykład jest zrobiony
poprawnie
ale prosze o waszą weryfikacje .
oblicz granice ciągu
lim n→
∞ (
n2+6n+1n2−3 + 2n )
wyciągam n
2 przed nawias
i zostaje mi cos takiego po skróceniu
| | 1 | | 3 | |
u(1 +6n + |
| +2n) kreska ułamkowa 1 − |
| =0 |
| | n2 | | n2 | |
po skróceniu wszystkiego wyszedł mi ułamek
11= czyli granica dąży do 1
Czt jest to poprawne rozwiązanie?
6 sty 12:47
Jerzy:
Nie.
6 sty 12:51
Sebastian Porowski: Panie Jerzy dlaczego jest to niepoprawne rozwiązanie?
6 sty 12:52
Jerzy: Granica sumy jest sumą granic. Ułamek zmierza do 1 , a 2n do ∞
6 sty 13:00
Sebastian Porowski: czy jeśli przed nawias dałem n
2 to nie powstaje coś takiego dla 2n
u{2n}(n
2}
i po skróceniu nie powstanie u {2}{n} ,który dązy do 0 zgodnie z tymi wzorami
https://matematykaszkolna.pl/strona/305.html ?
6 sty 13:03
Sebastian Porowski: moge to spróbować dokładniej rozpisać jeśli nie zbyt czytelnie wytłumaczyłem o co mi chodzi,
6 sty 13:07
Jerzy:
Jeśli wyłączysz przed nawias n2 , to nawias zmierza do 1, ale n2 do ∞.
Przecież n2 z niczym się nie skraca.
6 sty 13:08
6 sty 13:10
Sebastian Porowski: a czyli nie robie wyłaczenia na górze i na dole dla n2?
6 sty 13:11
Jerzy:
Sebastian. Dla policzenia granicy tego ułamka dzielisz licznik i mianownik przez n2 i
dostajesz granicę równą 1.Natomiast 2n zmierza do ∞. Mamy 1 + ∞ = ∞
6 sty 13:16
Sebastian Porowski: dobra teraz rozumiem gdzie robiłem błąd tego 2n nie skracam z n2 tylko pozostawiam bez zmian
?
skracam tak jak pisałes ułamek i wtedy faktycznie powstaje to co Pan napisał. wielkie dzięki za
pomoc
6 sty 13:18