Proszę o rozwiązanie
Jankes: Zadanie 1
Zapisz liczbę zespoloną z = sin α − i cos α (uwaga! jest to postać algebraiczna a + bi)
w postaci trygonometrycznej.
Zadanie 2 Korzystaj¡c z zasady indukcji matematycznej uzasadnij, że dla każdej liczby
naturalnej
n ≥ 4 zachodzi n! ≥ 2n
Zadanie 3 Rozwiązać równanie |z*|=|z|2/z* − i
Zadanie 4 Korzystaj¡c z zasady indukcji matematycznej udowodnij wzór De Moivre'a (dla n ≥ 1)
[r(cos φ + isin φ)]n = rn(cos(nφ) + isin(nφ))
6 sty 00:32
iteRacj@:
zad.1
z=x+y*i= sin(α)−cos(α)*i
|z|=
√sin2(α)+cos2(α)=1
z=sin(α+3π/2)+cos(α+3π/2)*i
6 sty 01:02
jc:
sin a − i cos a = cos(π/2 − a) − i sin(π/2 − a) = cos(a − π/2) + i sin(a − π/2)
6 sty 01:11
iteRacj@:

idę spać, nic dobrego już nie wymyślę
6 sty 01:16
Satan: Zad. 2:
1. Sprawdźmy dla n = 4:
4! ≥ 24
36 ≥ 16
L ≥ P
2. Teraz dla n+1, czyli mamy pokazać, że (n+1)! ≥ 2n+1:
(n+1)! = (n+1)n! ≥ (n+1)*2n ≥ 2*2n = 2n+1, o ile n+1 ≥ 2, co jest oczywiste, bo n ≥ 4.
6 sty 01:50
Jankes: Halo moze ktos pomoc
7 sty 21:10
Jankes: głównie z 4
7 sty 21:22
7 sty 21:35
Jankes: A w moim wzorze to r mam jako co brać pod uwagę. Bo mimo wszystko one sie lekko różnią
7 sty 21:44
Jankes: i jeszcze mam problem z 3 doszedłem do (x
2 + y
2 )
1/2 = x
2 + y
2 / x−iy−i i nie wiem co
mam dalej wykonac
7 sty 21:46
Jankes: 
?
7 sty 22:40