| x | x | |||
a) sin | cos | |||
| 2 | 2 |
| x | ||
b) sin2 | ||
| 2 |
| 1 | ||
a) sin(x/2)*cos(x/2)= | *2sin(x/2)*cos(x/2) | |
| 2 |
| 1 | ||
f(x)= | sinx ZW= <−1,1> | |
| 2 |
| 1 | π | |||
f(x) = | sinx ⇒ x = | |||
| 2 | 2 |
| x | x | |||
sin2 | = |sin | |2 | ||
| 2 | 2 |
| x | ||
Wiadomo, że |sin | | przyjmuje wszystkie wartości z przedziału <0, 1>, a więc | |
| 2 |
| x | ||
|sin | |2 też przyjmuje wszystkie wartości z przedziału <0, 1>. | |
| 2 |
| x | x | |||
(sin | =−1 ∨ sin | =1) ⇔ ,,, | ||
| 2 | 2 |