Rozwiąż nierówność.
cardi bardi : Rozwiąż nierówność:
| 6x | | 12x | | 12x | |
| − √ |
| − 2 4√ |
| > 0 |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | |
6 sty 00:06
cardi bardi : Na razie wyznaczyłem tylko dziedzinę: D = (−∞,0>∪(2,+∞). Przypuszczam, że trzeba będzie wykonać
podstawienie, ale totalnie nie wiem, jak się to tego zabrać.
6 sty 00:11
Adamm:
nie tyle trzeba, co łatwiej się po takim podstawieniu na to wszystko patrzy
u = 4√12x/(x−2) to moja sugestia
6 sty 00:12
cardi bardi : Tak, i wtedy zapiszę drugą odjemną jako t2, a trzecią jako 2t, a jak pierwszą? :−−(
6 sty 00:15
6 sty 00:17
cardi bardi : t
4−2t−4t
2 > 0
t
4−4t
2−2t > 0
t(t
3−4t−2) > 0
Co dalej? :−−(
6 sty 00:42
cardi bardi : Pomógłby ktoś?
6 sty 21:36
Hajtowy:
Z tego wychodzi:
t=2 v t=−2 , gdzie x=8
t=0 , gdzie x=0
6 sty 22:08
Jolanta: t4−2t2−4t >0
t(t3−2t−4)>0 W(2)=2 mozna podzielic t3−2t−4 : (t−2 ) =t2+2t+2
6 sty 22:10
cardi bardi : Dziękuję bardzo!
6 sty 22:12