nierówność dowód
arr: | | a+b+c | |
Wykaż, że jeżeli a,b,c są długościami boków trójkąta to √3 |
| > √a2+b2+c2 |
| | 2 | |
To rozwiązałem to zadanie tak: założenie a,b,c > 0, po przekształceniach różnych tezy wyszło mi
6ab +6bc + 6ac > a
2 + b
2 + c
2
dalej skorzystałem ze znanej powszechnie nierówności a
2 +b
2 +c
2 > ab + bc +ac −−> dla
trójkąta nierównobocznego
dodałem stronami i wychodzi 5ab + 5bc +5ac > 0 ⇔ ab +bc + ac > 0 zatem wszystko się zgadza, bo
a,b,c > 0
dla trójkąta równobocznego a = b = c = x
6x
2 + 6x
2 + 6x
2 > x
2 + x
2 + x
2
15x
2 > 0 czyli również się zgadza
Pytanie moje: czy można jakoś szybciej/prościej

Kombinowałem coś ze średnią kwadratową i arytmetyczną i wyszło mi, że musi zachodzić nierówność
3S
A>2S
K z trzech dodatnich liczb, ale nic mi nie wyszło.
5 sty 22:08
Eta:
2 sposób
Z nierówności trójkąta
a+b+c>2c ⇒ (a+b+c)
2>4c
2
a+b+c>2b ⇒(a+b+c)
2>4b
2
a+b+c>2a ⇒(a+b+c)
2>4a
2
| | 3(a+b+c)2 | |
to |
| >a2+b2+c2 /√ |
| | 4 | |
c.n.w.
3 sposób z tw. kosinusów .........
5 sty 22:40
jc:
a= y+z, b=z+x, c=x+y dla pewnych dodatnich x,y,z.
√3(x+y+z)=√(y+z)2+(z+x)2+(x+y)2
⇔3(x+y+z)2>(y+z)2+(z+x)2+(x+y)2
⇔x2+y2+z2 + 4yz + 4zx + 4xy > 0, co faktycznie ma miejsce.
5 sty 22:42
jc: Wydaje się, że mamy mocniejszą nierówność:
przy założeniu, że a, b, c są długościami boków trójkąta.
5 sty 22:50
arr: Dziękuję Wam bardzo. Faktycznie można prościej. Zaraz wypróbuję tw. kosinusów.
5 sty 23:05
qwerty: jc, pokażesz/dasz wskazówkę jak tą mocniejszą nierówność udowodnić?
5 sty 23:56
jc: Zastąp pierwiastek z 3 pierwiastkiem z 2.
Przepisz kolejne linie dowodu. Ostania linia nadal będzie prawdziwa.
2xy+2yz+2zx > 0.
6 sty 00:28
Eta:
zachodzi dla Δ prostokątnego równoramiennego
6 sty 00:35
jc:
L=(1+1+√2)/√2 = 1+√2
P=√1+1+2=2
Najgorzej będzie dla wyciągniętego trójkąta: a=b=1, c=bardzo małe.
Wtedy lewa strona będzie bliska prawej.
6 sty 00:54
qwerty: Rozumiem, dziękuję
6 sty 12:57
arr: Czy mogę dostać wskazówkę, aby dowieść z twierdzeniem kosinusów, bo jednak nie widzę jego
zastosowania?
6 sty 14:11
Eta:
a2=b2+c2−2bc*cosα i cosα≤1
b2=a2+c2−2ac*cosβ i cosβ≤1
c2=a2+b2−2ab*cosγ i cosγ≤1
dodając stronami po przekształceniach otrzymujemy
a2+b2+c2≤2ab+2ac+2bc< 3(2ab+2ac+2bc)
to 4(a2+b2+c2) < 3(a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc)
...........................
otrzymasz tezę
6 sty 14:28
arr: Dziękuję bardzo.
7 sty 23:28
Eta:
7 sty 23:56