dzielenie wielomianu schematem hornera
wojtek: jak podzielić wielomian 2x3 + 4x2 − 7x − 10 przed dwumian −2x−3
5 sty 21:25
Eta:
Po wyłączeniu z dzielnej i dzielnika −2
podziel Hornerem
(−x3−2x2+3,5x+5) : ( x+1,5)
5 sty 22:44
wojtek: Eta, czyli nowo powstały wielomian będzie się zaczynał od −x2?
w odpowiedziach zaczyna się od x2
5 sty 23:07
Eta:
| | x | | 7 | | 11 | |
Wynik z dzielenia: −x2− |
| − |
| x i reszta R=− |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
5 sty 23:23
Eta:
| | 7 | |
− |
| oczywiście bez x−−a |
| | 4 | |
5 sty 23:25
Mila:
Podziel tradycyjnie;
| | 1 | | 17 | |
(2x3+4x2−7x−10) : (−2x−3)=−x2− |
| x+ |
| |
| | 2 | | 4 | |
−(2x
3+3x
2)
=========
x
2−7x
==========
================
Teraz zrób tak, jak podpowiada
Eta
5 sty 23:27
Eta:
2x3 : (−2x) = −1x2 więc wynik zaczyna się od −x2
5 sty 23:29
5 sty 23:31
Mila:
Pewnie źle przepisany przykład.
Może trzeba dzielić przez (2x−3) ?
5 sty 23:31
Eta:
Echh teraz widzę,że źle wpisałam cyferki
| | 1 | | 17 | | 11 | |
−x2− |
| x + |
| i reszta R= |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
tak jak podała
Mila
5 sty 23:33
wojtek: Przykład przepisany dobrze, w odpowiedziach jest
x2 − 1/2x + 17/4 i R=11/4
pewnie błąd
6 sty 11:13