Liczby zespolone
eddek99: Mam pytanie, jaki jest najszybszy sposób rozwiązania zadania typu z4 = −9?
5 sty 20:14
PW:
| | z | |
Liczba |
| jest więc jedną z liczb stanowiących pierwiastek trzeciego stopnia z (−1) − |
| | √3 | |
rozwiązanie jest znane.
5 sty 20:18
PW: Korekta − pierwiastek czwartego stopnia z (−1).
5 sty 20:19
Mila:
II sposób
z
4+9=0
z
4−(3i)
2=0
(z
2−3i)*(z
2+3i)=0
z
2=3i lub z
2=−3i
| | 2i | | 2i | |
z2=3* |
| lub z2=−3* |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | | √3 | |
z2=( |
| )2*(1+i)2 lub z2=i2*( |
| )2*(1+i)2 |
| | √2 | | √2 | |
dokończ
5 sty 20:36