Zbadaj czy ciąg jest ogarniczony
Sebastian Porowski: Dobry Wieczór
Proszę o sprawdzenie zadania
| | 3n+1 | |
Zbadaj czy ciąg an= |
| jest ograniczony |
| | n | |
na podstawie filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=b34leFnmSAg
stwierdziłem ,że jest ograniczony z dołu liczbą 1 ,ponieważ w mianowniku nie może wystąpić 0
| | 3n+1 | |
czyli powstaje coś takiego an= |
| >1 |
| | n | |
Mam problem ze sprawdzeniem czy jest również ograniczony z góry po prostu tego nie rozumiem.
Proszę o wsparcie.
5 sty 17:09
ABC: przecież ten ciąg jest zbieżny , więc musi być ograniczony z dołu i z góry
5 sty 17:17
ABC: and by the way poucz się trochę bo pytasz o banały
5 sty 17:18
Janek191:
więc
3 < a
n ≤ 4
5 sty 19:08
Sebastian Porowski: skąd wiemy że ciąg jest pomiędzy liczbami 3 oraz 4 ?
6 sty 09:28
Jolanta: | | 3n+1 | |
an= |
| =3+1n n jest liczbą naturalną podstawiaj sobie n=1,2,3 itd |
| | n | |
6 sty 09:50
Leszek: a1 = 4 , lim an = 3 , dla n→ ∞ , nalezy jeszcze pokazac ,ze ciag an jest ciagiem
monotonicznie malejacym , dopiero wowczas mozna okreslic jego ograniczonosc .
6 sty 12:12
Sebastian Porowski: Leszku i Jolanto dziękuje za pomoc ogarniam dalej to zadanie
6 sty 12:50
Sebastian Porowski: Jak udowodnić czy g jest malejący cczy starczy jak bede tylko podstawiał liczby i pokazywał ze
kolejne wyrazy
ciagu maleja?
7 sty 23:03
Jolanta: ciąg jest malejący jeżeli an−1<an
7 sty 23:36
Jolanta: oj pomyłka an<an−1
7 sty 23:36
Sebastian Porowski: a5=5*3 +11
a5=16
a6= 6*3 +11
a6=19
w takim wypadku każdy poprzedni wyraz ciagu jest mniejszy od nastepnego i ciag jest malejący
dobrze rozumiem?
7 sty 23:41
Jolanta: | 3n+1 | | 3n−1+1 | | (3n+1)(n−1)−3n2 | | −3n−1 | |
| − |
| = |
| = |
| <0 malejący |
| n | | n−1 | | n2−n | | n2−n | |
7 sty 23:42
Jolanta: Dobrze rozumiesz ale tak zapisujemy
albo an+1−an >0 rosnacy
an+1−an<0 malejacy
dotyczy ciągu arytmetycznego i geometrycznego
7 sty 23:45
Sebastian Porowski: Pani Jolanto w poście z 06.01 9:50
zastosowano zapis an=3n+11 = 3+1n
to jest ogólny wzór tego ciagu?
Jak już określiłem,że ciąg jest malejący to jak określić granice?
Pytam ,ponieważ nie wiem jak to zrobić tak samo mam problem z określeniem czy ciag jest
zbieżny czy nie.
7 sty 23:46
Sebastian Porowski: Czytałem linki ,które mi wysyłano tutaj ale wciąż mam problem z ogarnięciem tego.
7 sty 23:48
Jolanta: Sebastian przepraszam ale wczoraj byłam już bardzo zmęczona i nie kontaktowałam.Ciąg jest
malejący jeżeli wyraz następny jest mniejszy od poprzedniego
np 11 ,9,7,5,3,1,−1,−3.....
sprawdzam monotoniczność wiem,że widzisz,że ciag jest malejący ale zasadę pokazuję
a
1=11 r=−2
a
n=a
1+(n−1)r
a
n=11+(n−1)(−2)=11−2n+2=13−2n
ogólny wzór tego ciagu a
n=13−2n
a
n−1=13−2(n−1)=15−2n
a
n−a
n−1=13−2n−(15−2n)=−2
an−a
n−1<0 ciąg jest malejący
jeżeli podstawiasz za n liczbę to wszędzie ,gdzie występuje W twoim zadaniu
| | 1 | | 1 | |
a1000000=3+ |
| =3 |
| |
| | 1000000 | | 1000000 | |
Widzisz,ze ciąg jest malejący ale robimy to tak
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | n−1 | | −1 | |
an−an−1=3+ |
| −(3+ |
| )= |
| − |
| = |
| = |
| |
| | n | | n−1 | | n | | n−1 | | n(n−1) | | n−1 | |
a
n−a
n−1 <0 c.malejacy (licznik ujemny,mianownik dodatni iloraz ujemny)
albo sprawdzamy czy a
n+1−a
n jest większe czy mniejsze od 0
Ciąg jest zbiezny jezeli ma granicę
| | 1 | |
W twoim ciągu a1=4 dla n→∞ |
| →0 zostaje 3 czyli ciąg ma granicę 3 |
| | ∞ | |
jest on ograniczony z dołu i z góry
8 sty 16:33
Jolanta: Widziałeś to ?
12 sty 13:29
SEBASTIAN POROWSKI: Dzień dobry
Widziałem to i powiem nawet więcej zaliczyłem te dziAł dzięki temu że udało mi się ogarnąć
podobne zadanie

bardzo serdecznie dziękuję za pomoc.
12 sty 16:00