PW: Można też poprzez zdarzenie przeciwne.
A' − szóstki nie pojawią się obok siebie.
Na A' składają się więc ciągi typu (1), (2), (3) lub (4).
(1) (6, a, b, c) − jedna szóstka i trzy dowolne inne elementy różne od 6
Ciągów takich jest 4•5
3 (szóstka może zajmować 4 położenia, na każdym z pozostałych miejsc
dowolna z 5 pozostałych liczb),
(2) (6, a, 6, b) − dwie szóstki rozdzielone inną liczbą, dwa pozostałe elementy
dowolne różne od 6.
Ciągów takich jest 2•5
2 (szóstki mogą zajmować dwie pozycje, na pozostałych dwóch miejscach
dowolne liczby z 5 pozostałych).
(3) (6, a, b, 6) − dwie szóstki rozdzielone dwiema innymi liczbami różnymi od 6.
Ciągów takich jest 5
2.
(4) (a, b, c, d) − wszystkie elementy różne od 6.
Ciągów takich jest 5
4.
Wobec tego |A'| = 4•5
3+2•5
2+5
2+5
4 = 5
2(20+2+1+25) = 5
2•48
| | 52•48 | | 52•48 | | 52•48 | | 25 | |
P{A') = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 64 | | 1296 | | 27•48 | | 27 | |