Do windy wsiada 7 osób. Czterech mężczyzn i 3 kobiety.
Student: Do windy wsiada 7 osób. Czterech mężczyzn i 3 kobiety. Na ile sposobów mogą oni
wysiąść z windy, jeśli na jednym piętrze może wyjść co najwyżej jedna kobieta
i co najwyżej jeden mężczyzna?
| | 7! | | 7! | |
Rozwiązaniem tego zadania ma być |
| * |
| , ale nie rozumiem dlaczego. |
| | 4! | | 3! | |
Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Mam jeszcze jedno zadanko, którego nie potrafię rozwiązać. Firma zatrudnia 10 grafików,
9 programistów i 11 specjalistów. Do nowego projektu potrzebuje wybrać 9 osób. Na ile sposobów
można ustalić skład zespołu projektowego, jeżeli istotne jest jedynie specjalizacja pracownika
(grafik, programista, specjalista), a nie kto osobiście będzie wykonywał zadanie?
5 sty 16:58
Pytający:
"na jednym piętrze może wyjść co najwyżej jedna kobieta i co najwyżej jeden mężczyzna"
znaczy
"na dokładnie 3 piętrach wysiada dokładnie 1 kobieta i na dokładnie 4 piętrach wysiada
dokładnie 1 mężczyzna"
=7*6*5= // wybierasz piętra, na których wysiadają kolejne kobiety
| | | |
= | *3! // wybierasz 3 piętra, na których wysiadają kobiety i "przydzielasz" je 1−1 do |
| | |
tychże kobiet
=7*6*5*4= // wybierasz piętra, na których wysiadają kolejni mężczyźni
| | | |
= | *4! // wybierasz 4 piętra, na których wysiadają mężczyźni i "przydzielasz" je 1−1 do |
| | |
tychże mężczyzn
Drugie zadanie:
sposobów jest tyle, co rozwiązań całkowitych równania:
g+p+s=9
z ograniczeniami:
0≤g≤10, 0≤p≤9, 0≤s≤11
dla każdej profesji mamy przynajmniej 9 osób, więc górne ograniczenia nic tu nie zmieniają i
sposobów jest tyle, co rozwiązań całkowitych nieujemnych równania:
g+p+s=9
5 sty 17:55
PW: Może głupie pytanie, ale w zadaniu pierwszym chciałbym wiedzieć ile jest pięter.
5 sty 19:02
Student: @Pytający dziękuję

@PW Nie ma podanej ilości pięter w treści zadania
5 sty 19:40
PW: No to zadanie ma rozwiązanie już przy 4 piętrach − na każdym wysiada jeden mężczyzna,
na każdym z dowolnie wybranych trzech − jedna kobieta.
5 sty 19:55