Wyznaczyć przedziały monotonicznosci
Oliwia: Wyznaczyć przedziały monotonicznosci
a) x
2+1/x
2
czyli dziedzina to R/{0}
pochodna 2x−1/x
3
i nie wiem co dalej prosze o pomoc
5 sty 16:35
jc: Minima w punktach ±1. Naszkicuj wykres i wszystko stanie się jasne.
5 sty 16:40
Oliwia: no mz x(2−2/x4)
czyli x=0 i 2−2/x4=0
x=1 lub x=−1 tak? ale co z zerem nie nalezy do dziedziny czyli nie bierzemy go
pod uwage tak?
5 sty 16:47
jc: Nie bierzemy ...
5 sty 16:50
Oliwia:

(−
∞,−1) (1,
∞) funkcja malejaca
(−1,1) funkcja rosnaca?
5 sty 17:07
PW: Bez pochodnych − jak w liceum.
| | 1 | |
f(x) = x2+ |
| jest funkcją parzystą, wystarczy więc zbadać ją dla x∊(0,∞). |
| | x2 | |
Niech x
2>x
1>0.
| | 1 | | 1 | |
f(x2)−f(x1) = x22+ |
| − (x12+ |
| ) = |
| | x22 | | x12 | |
| | (x1−x2)(x1+x2) | |
=(x2−x1)(x2+x1)+ |
| = |
| | x1x2 | |
| | 1 | |
= (x2−x1)((x2+x1)(1− |
| ). |
| | x1x2 | |
Widać więc, że f(x
2)−f(x
1) ma taki znak jak
| | 1 | | x1x2−1 | |
1− |
| = |
| , |
| | x1x2 | | x1x2 | |
czyli taki znak jak
x
1x
2 − 1, x
1, x
2 > 0.
Jest oczywiste, że:
− jeżeli x
1, x
2 ∊ (0, 1), to f(x
2)−f(x
1) < 0
− jeżeli x
1, x
2 ∊ <1,
∞), to f(x
2) − f(x
1) > 0.
Oznacza to, że funkcja f jest malejąca na przedziale (0, 1) i rosnąca na przedziale <1,
∞),
czyli w punkcie x
0=1 osiaga minimum.
Zastosowanie parzystości pozwala stwierdzić, że minimum jest także w punkcie (−1). Przedziały
monotoniczności to (−
∞, −1) (malejąca) oraz (−1, 0) (rosnąca).
5 sty 19:44
PW:
5 sty 19:46
Oliwia: w liceum niestety tego nie mialam a po drugie musze na kolokwium policzyc to z pochodnej
5 sty 20:04
PW: Ale nie pisz takich rzeczy jak o 17:07, bo po pierwsze nie wiadomo co ma znaczyć napis
(−∞,−1) (1,∞) funkcja malejąca,
a po drugie jest malejaca tylko na jednym z tych przedziałów.
nie wolno było napisać, że f jest rosnąca na (−1, 1), bo w tym przedziale jest "dziura" −
do dziedziny nie należy 0. Twierdzenie − warunek dostateczny monotoniczności funkcji − działa
tylko na przedziale "bez dziur" − sprawdź założenia twierdzenia.
5 sty 20:14
Oliwia: Racja przecież zera nie biorę wcale pod uwage dziękuje bardzo juz rozumiem
5 sty 20:29