Znaleźć ekstrema lokalne funkcji
Oliwia: Znaleźć ekstrema lokalne funkcji
a) |x2−5x−6|
b) √3x−x3 <− w tym przykladzie mam problem z dziedzina
5 sty 16:32
Maciess:
5 sty 17:22
Jerzy:
a) Naszkicuj wykres i zobaczysz. Dwa minima równe 0 i jedno maksimum f(5/2).
5 sty 17:48
Jerzy: b) 3x − x3 ≥ 0 ⇔ x(3 − x2) ≥ 0
5 sty 17:53
Oliwia: czyli w b dziedzina R/(0,−3,3) tak ?
a a nadal niestety nie potrafie zrobic
5 sty 18:19
Jerzy:
a) policz miejsca zerowe trójmianu.
5 sty 18:33
Janek191:
x2 − 5 x − 6 = ( x + 1)*( x − 6)
5 sty 18:48
PW: Wskazówka do a)
Dla x∊A
f(x) = x2−5x−6,
zaś dla x∊B
f(x) = −x2+5x+6.
Szukamy ekstremów dwóch funkcji określonych na rozłącznych zbiorach A i B. Wystarczy znaleźć te
zbiory (wskazówka Jerzego).
5 sty 18:54