Całka
Rafał: Pomoże ktoś z tą całką
Pozdrawiam
5 sty 15:49
student: x=t2
5 sty 15:56
Rafał: 2tdt = dx?
5 sty 16:12
5 sty 16:16
student: Tak i to jest łatwe do scałkowania
5 sty 16:19
Rafał: czy to jest całka rekurencyjna czy ja coś źle liczę bo po 2 liczeniu przez części znowu
wychodzę znowu na to samo czyli
5 sty 16:29
Rafał: I potem znowu 2∫t * arctg(t)
5 sty 16:31
student: nie liczb tego przez części...
| | t2 | | t2+1 − 1 | | 1 | |
2∫ |
| dt = 2∫ |
| dt = 2∫1dt − 2∫ |
| dt |
| | t2+1 | | t2+1 | | t2+1 | |
5 sty 16:33
Rafał: Wielkie dzięki
5 sty 16:38