Silnia
showhascometoandend: Czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć mi, dlaczego
22n•2•n!•[(2n+1)(2n−1)...√π]= (2n+1)!•√π
5 sty 15:42
Pytający:
Rozwiń, co ma znaczyć zapis: [(2n+1)(2n−1)...√π], bo ja tu równości nie dostrzegam.
(2n+1)! = ∏k=0n(2k+1) * ∏k=1n(2k) = // (1*3*...*(2n+1)) * (2*4*...*(2n))
=∏k=0n(2k+1) * 2n*∏k=1n(k) = ∏k=0n(2k+1) * 2n*n!
5 sty 16:36
showhascometoandend: ja dostrzegam równość
5 sty 17:09
showhascometoandend: ten zapis wziął się z funkcji gamma (n+32)
5 sty 17:14
Pytający:
To cieszę się, ale wciąż nie rozumiem, co oznacza wielokropek w [(2n+1)(2n−1)...
√π].
5 sty 18:01
showhascometoandend: Resztę liczb... (2n+1)(2n−1)...3•1•√π
5 sty 20:59