Wyznacz parametry b i c wielomianu W(x)=2x^3+bx^2+cx-10 wiedząc że b i c należą
K: Wyznacz parametry b i c wielomianu W(x)=2x3+bx2+cx−10 wiedząc że b i c należą do całkowitych
oraz że liczby pierwsze p i q (p różne od q) są pierwiastkami tego wielomianu
5 sty 15:05
Eta:
p.q,k −− pierwiastki wielomianu
W(x)=2(x−p)(x−q)(x−k) to pqk=5=2*5*0,5 ⇒ p=2, q=5, k=0.5 −−pierwiastki tego wielomianu
w(x)=(x−2)(x−5)(2x−1) = .............. wykonaj mnożenie i redukcję wyrazów
i z równości wielomianów odczytaj........ b i c
5 sty 16:10
Eta:
lub tak
Dla wyjaśnienia dodaję
ax
3+bx
2+cx+d=0
ze wzorów Viete
'a
x
1+x
2+x
3=
−ba
| | −d | | 10 | |
p*q*k= |
| = |
| =5=2*5*0,5 to p=2, q=5 , k=0,5 |
| | a | | 2 | |
| | b | |
2+5+0,5=− |
| ⇒ .... b= −15 |
| | 2 | |
| | c | |
2*5+2*0,5+5*0,5= |
| ⇒ .... c= 27 |
| | 2 | |
5 sty 16:23