zbadać zbieżdnośc szeregui obliczyć jego sume
qwertd:
(nieskończonośc)
n=1
5 sty 14:10
jc: | n − √n2−1 | | √n | | √n−1 | |
| = |
| − |
| |
| n(n+1) | | √n+1 | | √n | |
Trzecia suma częściowa:
√1/
√2 + (
√3/
√2 −
√2/
√1) + (
√4/
√3 −
√3/
√2) =
√4/
√3
n−ta suma częściowa =
√n+1/
√n →1
5 sty 14:33
wredulus_pospolitus:
przekształcamy i szacujemy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
n − √n2−1 = |
| ≤ |
| = |
| |
| | n + √n2+1 | | n + √n2 | | 2n | |
więc
| | n − √n2−1 | | | | 1 | |
∑ |
| ≤ ∑ |
| = ∑ |
| |
| | √n(n+1) | | n | | 2n2 | |
wniosek

5 sty 14:34
wredulus_pospolitus:
ach ... obliczyć sumę trzeba
5 sty 14:35
jc: Dopisz w pierwszym ułamku w mianowniku pierwiastek! Reszta o.k.
Suma szeregu = granica ciągu sum częściowych = 1.
5 sty 14:38
qwertd: dlaczego wyszło
n − √n2−1 √n √n−1
−−−−−−−− = −−−− − −−−−−−
n(n+1) √n+1 √n
chodzi mi o drugi ułamek po znaku"="
7 sty 17:49
qwertd: już wiem (trzeba było rozpisac wzór skócenego mnożenia i skurcić )
7 sty 17:51