Zastosowanie rachunku rózniczkowego
Tomasz: Taśmociąg przenosi piasek z wydajnością w = 1 m3/min. Z piasku tworzy się kopiec w kształcie
π
stożka o kącie α =
nachylenia tworzącej do podstawy. Obliczyć, z jaką prędkością
4
wzrasta wysokość kopca w chwili, gdy osiągnie wysokość H = 3m.
Ot takie zadanie otwarte z rachunku różniczkowego tylko nie wiem nawet jak sie za nie zabrac.
Ktos moze mi pomoc?
5 sty 13:27
Adamm:
dV
= 1
dt
tg(α) = H/r
H
r =
= 3
tg(α)
1
1
H3
H3
V =
H*r2*π =
*
=
3
3
tg2(α)
3
dV
dH
= H2
dt
dt
dH
1
1
=
=
dt
H2
9
5 sty 13:36
Tomasz: O.o Dzieki za szybka odpowiedz Bardzo pomogla