tryg.
andrzej: Rozwiąż równanie : 4sinxcos2x − 1 = 2sin2x − cosx
w przedziale (0, 2π)
5 sty 12:22
Jerzy:
Wskazówka:4sinxcos2x = 2sin2xcosx
5 sty 12:25
Eta:
..................
(2sin2x +1)(cosx−1)=0
dokończ............
5 sty 12:28
andrzej: Odp: x= 5π/3 v x=11π/3 ?
5 sty 12:30
Eta:
5 sty 12:34
Jerzy:
sin2x = − 1/2 lub cosx = 1
5 sty 12:38
andrzej: moje obliczenia:
jeśli sinx = −1/2
to x=5π/6 + 2πk v x=11π/6 + 2πk /x2
więc 2x=5π/3 + 4πk 2x=11π/3 + 4πk
cosx=1 x=2πk
===> x∊{ 5π/3, 11π/3)
gdzie robię błąd?
5 sty 12:49
andrzej: Ok, juz chyba mam poprawnie:
x=5π/12 v x=17π/12 v x=11π/12 v x=23π/12?
5 sty 12:59
Jerzy:
Bzdury.
5 sty 13:32
andrzej: no to może by pan napisał, jaki popełniam błąd
5 sty 15:59
strudzona uczennic: nie rozumiem niestety
14 wrz 14:51