trygonometria, równania
Jan99: Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
a) tga − tgx = tg(a−x)
b) sin(x−a)−sin(x−2a)=sin(2a−x)
a∊R
Byłbym wdzięczny za pomoc w chociaż jednym przykładzie,
bo kompletnie nie potrafię tego rozwiązać.
5 sty 03:30
Mariusz:
a)
| | tga−tgx | |
tg(a−x)= |
| |
| | 1+tgatgx | |
1+tgatgx=1
tgatgx=0
tga = 0 ⋁ tgx=0
tgx = 0 , x=kπ, k∊ℤ
b)
sin(x−a)−sin(x−2a)=sin(2a−x)
sin(x−a)−sin(x−2a)=−sin(x−2a)
sin(x−a)=0
x−a=kπ, k∊ℤ
x=a+kπ, k∊ℤ
5 sty 09:09
Jan99: Dzięki
5 sty 09:27
Jan99: a czy w a nie powinno być jeszcze rozwiązania x=a+kpi z tga=tgx?
5 sty 10:07
Mariusz:
a)
Ja tutaj porównałem twoje równanie ze wzorem na tangens różnicy
i wywnioskowałem że mianownik powinien być jedynką
b)
Tutaj skorzystałem z nieparzystości sinusa
Jeśli podnosisz równanie np do kwadratu to w jego rozwiązaniu mogą
pojawić się tzw pierwiastki obce czyli te które spełniają równanie podniesione
np do kwadratu ale nie spełniają tego równania które chcesz rozwiązać
5 sty 10:27