trygonometria
Jan99: Mam do rozwiązania takie równanie
sin(x−a)=sinx−sina, gdzie a oznacza ustaloną liczbę rzeczywistą
Znalazłem takie rozwiązanie
http://matma4u.pl/topic/40851-rozwiąż-równanie/
ale nie do końca rozumiem podnoszenia stronami do kwadratu i
wyniku
Proszę o pomoc
grzest:
Ja bym to zrobił nieco inaczej.
sin(x−a)=sinx−sina,
sin(x−a)−sinx=−sina, (dalej korzystam z wzoru na różnicę sinusów),
| | a | |
2sin( |
| )cos(x−a/2)=−2sin(a/2)cos(a/2), a≠0, |
| | 2 | |
cos(x−a/2)=−cos(a/2),
cos(x−a/2)=cos(π+a/2), ...
Myślę, że dalej już sobie poradzisz sam.