matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
romb
mała:
oblicz miarę kątów rombu, w którym stosunek długości obwodu do sumy długości przekątnych jest
2
√
6
równy
3
16 lut 18:21
Basia:
Ob=4a z tw.cosinusów d
1
2
= a
2
+a
2
−2a*a*cosα = 2a
2
−2a
2
*cosα=2a
2
(1−cosα) d
2
2
= a
2
+a
2
−2a*a*cos(180−α) = 2a
2
−2a
2
*(−cosα) = 2a
2
+2a
2
*cosα=2a
2
(1+cosα) d
1
=a
√
2(1−cosα)
d
2
=a
√
2(1+cosα)
4a
2
√
6
=
a*(
√
2(1−cosα)
+
√
2(1+cosα)
)
3
4
2
√
6
=
√
2(1−cosα)
+
√
2(1+cosα)
3
2
√
6
*(
√
2(1−cosα)
+p{2(1+cosα))=3*4
12
√
2(1−cosα)
+p{2(1+cosα) =
2
√
6
6
√
2(1−cosα)
+p{2(1+cosα)=
=
√
6
√
6
√
2
*
√
1−cosα
+
√
2
*p{1+cosα) =
√
6
/:
√
2
√
1−cosα
+
√
1+cosα
=
√
3
/
2
1−cosα+2
√
(1−cosα)(1+cosα)
+1+cosα=3 2+2
√
1−cos
2
α
=3 2
√
sin
2
α
=1 sin
2
α=
1
2
sinα=±
√
1/2
sinα=±U{
√
2
{2}} α=45 i β=180−45=135 lub α=135 i β=180−135=45 co oczywiście na jedno wychodzi
π
3π
odp.: 45 i 135 lub w radianach
i
4
4
16 lut 18:38
mała:
dzięki
16 lut 18:46