aga: Dwa nieprzyjemne równania. Proszę o pomoc.
1) 2x+6 / x2+2x - 5x-2 / x2-4 + 5 / x+2 = 4 / x-2
2) 2 / x + 2 / x-1 ≤ 4 / x-2
16 lis 14:15
Sebol: a czy w przykładzie 1 na pewno jest
1) 2x+6 / x
2+2x

bo jeśli chodzi o część dalszą 5x-2/ x
2-4
to tu można zauważyć ze jest to 5x-4/(x-2)(x+2)
16 lis 14:33
Dariusz: 1) 2x+6/x2+2x - 5x-2/x2-4 + 5/x+2 = 4/x-2
2x+6/x(x+2) - 5x-2/(x-2)(x+2) + 5/x+2 = 4/x-2 wyliczasz dziedzine a dalej mnozysz
przez x(x-2)(x+2)
(2x+6)(x-2) - (5x-2)x + 5x(x-2) = 4x(x+2)
2x2 + 2x - 12 - 5x2 + 2x + 5x2 - 10x = 4x2 + 8x
2x2 - 6x - 12 = 4x2 + 8x
x2 - 3x - 6 = 2x2 + 8x
x2 + 11x + 6 = 0
Liczysz delte itd
2) 2/x + 2/x-1 ≤ 4/x-2 Dziedzina i mnozysz przez x(x-1)(x-2)
2(x-1)(x-2) + 2x(x-2) ≤ 4x(x-1)
(2x-2)(x-2) + 2x2 - 4x ≤ 4x2 - 4x
2x2 - 6x + 4 + 2x2 - 4x + 4x - 4x2 ≤ 0
-6x + 4 ≤ 0
6x ≥ 4
x ≥ 6/4
16 lis 15:26