matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyrazenie uproszczone
Karolina:
Mam takie pytanie, jak uprościć taki przykład do −1/(1−x
2
)? Z góry dzięki
https://scontent.fwaw5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/49938381_1985038551789363_3873652088256856064_o.jpg?_nc_cat=101&efg=eyJpIjoidCJ9&_nc_ht=scontent.fwaw5-1.fna&oh=8bb36859758a97d1a160003b202f11b3&oe=5CCCA654
4 sty 21:33
iteRacj@:
(założenia trzeba zrobić)
−1
−y
2
−1
=
czyli trochę inaczej niż u Ciebie
1−x
2
y
2
+1−x
2
y
2
−x
2
4 sty 21:49
Karolina:
Przepraszam pomylilam sie. Powinno byc takie wyrazenie:
https://scontent.fwaw5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/49306580_1985055808454304_2558198666003218432_o.jpg?_nc_cat=103&efg=eyJpIjoidCJ9&_nc_ht=scontent.fwaw5-1.fna&oh=09f8b212aa3834788f52263bc9ecaedc&oe=5CCC4942
Jak je uprościć maxymalnie?
4 sty 22:13
iteRacj@:
−y
2
−1
−(y
2
+1)
=
=
1+x
2
y
2
+x
2
+y
2
(1+x
2
)+(y
2
+x
2
y
2
)
−(y
2
+1)
−(1+y
2
)
=
=
i tu już łatwo dokończyć
(1+x
2
)+y
2
(1+x
2
)
(1+x
2
)(1+y
2
)
4 sty 22:22
Karolina:
Tak juz wiem dziękuję
4 sty 23:12