klasa abstrakcji
janusz98: Mam relacje rownozaznosci z1ρz2 ⇔ Im(z1−z2) εZ
Podac klasę abstrakcji (3 + 3i)/(2 − i)
4 sty 19:55
iteRacj@:
Im(z
1−z
2) = Im(z
1)−Im(z
2)
| | 3+3i | |
najpierw musisz wyliczyć Im(z1) gdzie z1= |
| |
| | 2−i | |
4 sty 21:19
janusz98: A dalej co z tym zrobić, właśnie na tym poprzednio się zatrzymałem.
5 sty 00:22
iteRacj@:
Jeśli już masz obliczoną Im(z1), to sprawdż, czy nie jest to liczba całkowita i podstaw do
równania Im(z1)−Im(z2) = k, gdzie k∊Z (jest dowolną liczbą całkowitą) .
Stąd Im(z2)=Im(z1)−k, czyli do klasy abstrakcji [z1]ρ należą wszystkie liczby zespolone,
których część rzeczywista jest dowolna, a urojona wynosi właśnie Im(z1)−k.
5 sty 09:48
iteRacj@:
Wpisz obliczenia, łatwiej będzie sprawdzić wynik i przedstawić tę klasę abstrakcji na
płaszczyźnie zespolonej.
5 sty 09:54