wielomiany
nie umiem, pomocy: Rozłóż na czynniki wielomian w x wiedząc że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu w(x):
| | 1 | |
a) W(x)=4x3+4x2+3x−3, p= |
| |
| | 2 | |
b) W(x)=9x
4−12x
3−11x
2−2x, p=2
Spróbowałam to robić schematem Hornera ale nie wychodzi
4 sty 19:22
Janek191:
a) To podziel W(x) : ( x − 0,5)
4 sty 19:25
ICSP: albo przez (2x−1)
4 sty 19:28
nie umiem, pomocy: dlczego przez 2x−1?
4 sty 19:30
ICSP: bo 2x − 1 = 2 * (x − 0,5)
4 sty 19:32
Janek191:
( 4 x3 + 4 x2 +3 x − 3) : ( x − 0,5) = 4 x2 + 6 x + 6
− 4 x3 + 2 x2
−−−−−−−−−−−−
6 x2 + 3 x
− 6 x2 +3 x
−−−−−−−−−−−−−
6 x − 3
− 6 x + 3
−−−−−−−−−
0
4 sty 19:34
nie umiem, pomocy: napisze jak robie pierwszy przykład. Z hornera wychodzi mi:
| | 1 | |
W(x)=(x− |
| )(4x2+6X+6) i nie wiem co dalej, bo powinno wyjść W(x)=(2x−1)(2x2+3x+3) |
| | 2 | |
4 sty 19:34
nie umiem, pomocy: a ok, nie zdążyłam odświeżyć, dzięki
4 sty 19:35
nie umiem, pomocy: a ten drugi przykład?
4 sty 19:36
Janek191:
4 x2 + 6 x + 6 = 2*( 2 x2 + 3 x + 3)
4 sty 19:36
nie umiem, pomocy: Zatrzymałam sie na etapie W(x)=(x−2)(9x3+6x2+1) i nie wiem jak dalej przekształcić
4 sty 19:38
Janek191:
Wyłączamy x przed nawias.
Wykonujemy dzielenie:
( 9 x3 − 12 x2 − 11 x − 2) : ( x − 2)
4 sty 19:38
nie umiem, pomocy: aaa, rzeczywiście. Dzieki!
4 sty 19:42