Wielomiany ostatnie zadania do przerobienia
Sebastian Porowski: Dzień dobry
Prosze o pomoc przy rozwiązaniu dwóch zadań ,kompletnie nie wiem jak je zacząć:
1) Dany jest wielomian w(x)=(2m+2)x2−3x+2
a) dla jakiej wartości parametru m w(x) jest równy wielomianowi q(x)=x2−3x+2
b) dla jakiej wartości parametru m liczba jeden jest pierwiastkiem wielomianu w(x)
2) Dany jest wielomian w(x)=3mx3−5x−11
a) dla jakiej wartości parametru m w(x) jest równy wielomianowi u(x)=6x3−5x−1
b)dla jakiej wartości parametru m w(x) jest podzielny przez (x+2)
4 sty 19:13
ICSP: a) stopnie i współczynniki przy odpowiednich potęgach muszę być równe, więc 2m + 2 = 1
b) w(1) = 0
−−−
a) analogicznie : 3m = 6
b) w(−2) = 0
4 sty 19:19
Janek191:
1)
a) 2m + 2 = 1
b) w(1) = 0
4 sty 19:20
Mila:
1)
(2m+2)=1
w(1)=0
2) u(x)=6x3−5x−11 ma być ?
4 sty 19:20
Sebastian Porowski: Panie Mila mój bład ma byc 2) u(x)=6x3−5x−1
4 sty 19:39
Sebastian Porowski: Mam dodatkowe pytanie w jaki sposób powstają te zapisy? :
(2m+2)=1
w(1)=0
4 sty 19:40
Janek191:
Definicja równości wielomianów.
Definicja pierwiastka wielomianu.
4 sty 19:49
Mila:
Mila − rodzaj żeński, nie mylić z piłkarzem.
W takim razie w drugim też powinno być :
W(x)=3mx3−5x−1
sprawdź treść zadania.
4 sty 20:01
Sebastian Porowski: Pani Milo sprawdziłem treść jest przepisana poprawnie może nauczyciel sie pomylił. Panie Janku
dziękuje
za wskazanie skąd pochodzą te zapisy.
4 sty 20:30
Mila:
Wersja:
W(x)=3mx
3−5x−11
u(x)=6x
3−5x−11
W(x)=u(x)⇔
3m=6⇔m=2
b)w(x) podzielny przez (x+2)⇔
w(−2)=0
3m*(−2)
3−5*(−2)−11=0
−24m+10−11=0
−24m=1
mamy :
spr.
| | 1 | |
w(−2)=− |
| *(−8)−5*(−2)−11=1+10−11=0 |
| | 8 | |
4 sty 21:12