Zbadaj zbieżność całki
Kryniczanek: Zbadaj zbieżność całki:
| | 3 | | 3 | |
∫∞2 |
| dx=limT→∞∫T2 |
| dx= |
| | x4 | | x4 | |
| | 1 | | 1 | |
=limT→∞[−x−3]|T2=limT→∞(−T−3+ |
| )= |
| |
| | 8 | | 8 | |
ponieważ granica jest właściwa, to badana całka jest zbieżna
| | dx | |
∫32 |
| =limT→3[−ln|3−x|]T2=limT→3(−ln|3−T|+ln1)=ln1 |
| | 3−x | |
ponieważ granica jest właściwa, to badana całka jest zbieżna
Czy to jest dobrze policzone i czy takie zapisy są wystarczające, czy trzeba coś jeszcze
dopisać?
4 sty 17:56
Kryniczanek:
4 sty 20:02
jc: − ln(3−T) →∞ przy T →3+.
4 sty 20:17
Kryniczanek: I wtedy będzie rozbieżna?
4 sty 20:28
jc: Jest rozbieżna.
4 sty 20:50
Kryniczanek: Dziękuję
4 sty 20:54