efnezja: | | dx | |
Czy mógłby mi ktoś pomóc w policzeniu tej całki: ∫ |
| . Wynik wyszedł mi |
| | 4x2 + 3x − 1 | |
| | 3 | | 3 | | 1 | |
12 ln I x + |
| + √ x2 + |
| x − |
| I + C, a powinien wyjść |
| | 8 | | 4 | | 4 | |
| | 3 | |
12 ln I 2x + |
| + √ 4x2 + 3 x − 1 I + C, czyli tak jakby każdy element |
| | 4 | |
pomnożony razy 2. Z góry dziękuję. W tym pierwszym przypadku pierwiastek ciągnie się aż do −
14
4 sty 17:10
jc:
4x
2+3x−1=(x+1)(4x−1)
| 1 | | 1 | | 4 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| (x+1)(4x−1) | | 5 | | 4x−1 | | x+1 | |
| | 1 | |
całka = |
| ( ln|4x−1| − ln|x+1|) |
| | 5 | |
4 sty 17:16
efnezja: przepraszam, to wyrażenie 4x2 + 3x − 1 ma być pod pierwiastkiem
4 sty 18:35
jc: Dwa podane przez Ciebie wynik różnią się o stałą, więc albo oba są poprawne, albo błędne.
4 sty 18:41