matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
lutek:
Witam, proszę o pomoc w policzeniu granicy
lim x→
∞
2x(
√
x−1
−
√
x+5
)
4 sty 16:50
Mila:
przekształcamy wyrażenie:
√
x−1
+
√
x+5
2x*(
√
x−1
−
√
x+5
)*
=
√
x−1
+
√
x+5
2x*(x−1−x−5
=
=
√
x−1
+
√
x+5
2x*(−6)
=
√
x−1
+
√
x+5
Licz granicę
4 sty 19:17
Janek191:
x − 1 − ( x + 5)
−12 x
f(x) = 2 x*
=
=
√
x −1
+
√
x + 5
√
x −1
+
√
x + 5
− 12
=
√
1
x
−
1
x
2
+
√
1
x
+
5
x
2
więc lim f(x) = −
∞
x→
∞
4 sty 19:17