matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Matura2019 :
Podaj przykład wzoru ogólnego ciągu, którego kolejnymi początkowymi wyrazami są :
1
3
9
27
a)
,
,
,
,...
2
4
8
16
b) − 1,2,−3,4,−5,..
4 sty 15:47
ICSP:
3
n − 1
a
n
=
2
n
a
n
= (−1)
n
n
4 sty 15:51
Jolanta:
a) a
1
=
1
2
q=
3
2
a
n
=a
1
*q
n−1
a
n
=
1
2
*(
3
2
)
n−1
1
3
3
1
3
n
2
3
n
a
n
=
*(
)
n
:
=
*
*
=
2
2
2
2
2
n
3
2
n
*3
4 sty 20:19