Proszę o sprawdzenie wielomianów ciąg dalszy
Sebastian Porowski: Dzień dobry
Proszę o sprawdzenie rozwiązania zadania:
Dany jest wielomian u(X)=−2x2+3x+x3−3
a) uporządkuj go i określ jego stopień
b)sprawdź czy u(x) jest podzielny przez (x+1)
rozwiązanie
a)
w(x) x3−2x2+3x−3 − wielomian po uporządkowaniu
Jego stopień to 3 bo taką wartość ma najwyższa potęga
b) Podstawiam +1 za x i sprawdzam czy wyjdzie 0
w(1)=1+4+3−3=5 Czyli wielomianu nie można podzielić
4 sty 14:57
Hajtowy:
Podzielić się go da. Wynik z dzielenia to: x2−3x+6 reszta −9
4 sty 15:19
Hajtowy: Poza tym jak sprawdzasz czy jest podzielny przez (x+1) to nie sprawdzasz dla 1 tylko dla −1
W(−1) = −1−2−3−3 = −9
4 sty 15:22
Sebastian Porowski: dziękuje za odpowiedź zawsze sprawdzam dla liczby z przeciwnym znakiem?
4 sty 17:05