Całka
Joe11: Całka ∫IcosxIdx ma granicę od 0 do 2π. Jak rozpisać ta wartość bezwgledną ?
4 sty 13:51
Adamm:
∫02π cos(x) dx =
∫0π/2 cos(x) dx − ∫π/2π cos(x) dx − ∫π3π/2 cos(x) dx + ∫3π/22π cos(x) dx =
4∫0π/2 cos(x) dx
4 sty 14:28
Adamm:
w pierwszej linijce, ∫02π |cos(x)| dx
4 sty 14:29
wredulus_pospolitus:
∫
02π |cosx| dx = ∫
0π cosx dx + ∫
π2π (−cosx) dx = 2∫
0π cosx dx = 4∫
0π/2 cosx dx
warto znać wykresy funkcji
4 sty 14:30
wredulus_pospolitus:
i ja oczywiście pierdyknąłem gafę bo zrobiłem dla |sinx| (normalnie jak jakiś minister −−−
wymądrzam się, a sam robię gafę

)
4 sty 14:31
Joe11: werduluspospolitus spokojnie, bardzo mi pomogła informacja z wykresem

dzięki wam bardzo !
4 sty 14:45