rozklad wykladniczy, normalny, jednostajny
Kolokwium niedlugo: Zmienna losowa X ma rozkład wykładniczy z parametrem λ=2. Wyznaczyć i naszkicować gęstość
nie wiem czy to dobrze robię..
| | 1 | | 1 | |
Fy(x)=P( |
| <x)=P(X< |
| )=∫01/x 2*e−2x |
| | X | | x | |
po obliczeniach
F
y(x)=1−e
−2/x
licze pochodną
f
y(x) = 2ln|x|*e
−2/x dla x>0
0 dla x<0
czy to jest dobrze.. taki jest schemat tego zadania?
4 sty 11:30
Kolokwium niedlugo: zapomniałem dx w całce
4 sty 11:31
Kolokwium niedlugo: Czy można to tez tak policzyć?
| | 1 | | 1 | | d | |
Fy(x)=P(X< |
| )=F( |
| ) / |
| |
| | x | | x | | dx | |
lambda = 2
f
y(x) = 2*ln|x|e
−2/x dla x>0
0 dla x<0
4 sty 11:49
Pytający:
Y jest określona jedynie dla y>0: // przecież F
X(x)=0 dla x≤0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
FY(y)=P(Y≤y)=P( |
| ≤y)=P(X≥ |
| )=1−P(X< |
| )=1−FX( |
| )= |
| | X | | y | | y | | y | |
=1−(1−e
−2/y)=e
−2/y
| | 2e−2/y | | 1 | | | |
fY(y)=(e−2/y)'= |
| // ogólniej fY(y)=(1−FX( |
| ))'= |
| |
| | y2 | | y | | y2 | |
4 sty 16:32
Kolowkium niedlugo: Dobra juz wiem to dzieki..
a takie zadanko
| | 1 | |
zmienna losowa ma rozklad P(X=k)=3*( |
| )k k=1,2,3,...+∞ |
| | 4 | |
Obliczyć P(3<=X<=10)
to jest F(10)−F(3)
a co jesli bedzie
P(3<X<10) = F(9)−F(4)

albo
P(3<=X<10) = F(9)−F(3)

lub
P(3<X<=10) = F(10)−F(4)
6 sty 12:19
Kolokwium niedlugo: up
6 sty 19:29
Pytający:
Jako że dany rozkład jest dyskretny, to odpowiedź zależy od tego, jak zdefiniowana jest
dystrybuanta. Znaczy:
F(x)=P(X≤x)
czy
F(x)=P(X<x).
Sprawdź, jakiej definicji używacie (częstsza jest ta pierwsza wersja).
Dla rozkładu ciągłego nie miałoby to znaczenia, bo wtedy P(X≤x)=P(X<x)+P(X=x)=P(X<x)+0.
Dla F(x)=P(X≤x) mamy:
P(3≤X≤10)=P(X≤10)−P(X<3)=P(X≤10)−(P(X≤3)−P(X=3))=F(10)−(F(3)−P(3))
P(3≤X<10)=P(X<10)−P(X<3)=(P(X≤10)−P(X=10))−(P(X≤3)−P(X=3))=(F(10)−P(10))−(F(3)−P(3))
P(3<X≤10)=P(X≤10)−P(X≤3)=F(10)−F(3)
P(3<X<10)=P(X<10)−P(X≤3)=(P(X≤10)−P(X=10))−P(X≤3)=(F(10)−P(10))−F(3)
Dla F(x)=P(X<x) można podobnie rozpisać.
6 sty 21:58
Kolokwium niedlugo: czyli
| | 1 | |
F(10)=∑( |
| )k , gdzie k =1,2,3,...,10 |
| | 4 | |
| | 1 | |
F(3)=∑( |
| )i , gidze i = 1,2,3 |
| | 4 | |
7 sty 18:16