Oblicz granicę funkcji
xxx3: Błagam o pomoc w tym zadanku, siedzę nad nim od wczoraj i nie umiem go rozwiązać. Doszłam do
| | 1 | |
pewnego momentu i nie wiem co dalej. Wynik ma być |
| . Będę bardzo wdzięczna za każdą |
| | 4 | |
wskazówkę/pomoc
| | √1+tgx−√1+sinx | |
lim x−>0 |
| |
| | x3 | |
Moje rozwiązanie:
| | √1+tgx−√1+sinx | | 1+tgx−1−sinx | |
lim x−>0 |
| = lim x−>0 |
| = lim |
| | x3 | | x3(√1+tgx+√1+sinx) | |
| | tgx−sinx | |
x−>0 |
| |
| | x3(√1+tgx+√1+sinx) | |
Do takiego momentu umiem rozwiązać.
| | tgx | | sinx | |
Wiem ze jest taki wzór: lim x−>0 |
| =1 oraz lim x−>0 |
| =1 i podejrzewam, że |
| | x | | x | |
trzeba ich w tym przykładzie użyć, ale nie mam zielonego pojęcia jak
4 sty 11:14
ICSP: poprawka
| | sin3x | |
tgx − sinx = tgx[1 − cosx] = |
| |
| | cosx[1 + cosx] | |
4 sty 11:25
xxx3: Skąd się to: sinxcosx[1 − cosx] wzięło?
4 sty 11:26
ICSP: poprawiłem
4 sty 11:27
xxx3: Jeszcze jedno pytanko: dlaczego tutaj: tgx[1 − cosx] jest mnożenie, skoro wcześniej było
odejmowanie?
4 sty 11:33
ICSP: tgx został wyciągnięty przed nawias.
4 sty 11:38
xxx3: Dzięki wielki za pomoc
4 sty 11:56