Wielomiany Proszę o sprawdzenie
Sebastian Porowski: Treść zadania :
Rozłóż wielomian na czynniki
a)w(x)=2x4+4x3−2x2−4x
b)p(x)=2x3−72
c) w(x)=2x3+7x2−2x−7
d)3x4−30x3+75x2
rozwiązanie a)
w(x)=2x4+4x3−2x2−4x
w(x)=2x(x3+2x2−x−2)
w(x) = 2x(X2*(x+2)−(x+2))
w(x)=2x(x+2)*(x2−1)
w(x)=2x(x+2)*(x−1)*(x+1)
4 sty 09:58
Sebastian Porowski: Pierwiastki wielomianu to : −2,1 oraz −1 i 0
4 sty 09:59
Sebastian Porowski: p(x)=2x3−72
p(x)=2(x3−36)
rozwiązanie to 3√36
4 sty 10:03
Krzysiek60: c x2 (2×+7)−1 (2×+7) dokoncz
4 sty 10:11
wredulus_pospolitus:
b) zastosuj odpowiedni wzór skróconego mnożenia
c) analogicznie jak (a)
d) tutaj także zastosuj odpowiedni wzór skróconego mnożenia
PS. Ty nie masz podawać miejsc zerowych ( 'rozwiązań' ) tylko zapisać wielomian w postaci
iloczynowej
4 sty 10:15
Krzysiek60: D x2 przed nawias
4 sty 10:19
Sebastian Porowski: Krzysiu w c to będzie
(x2−1)(2x+7)
(x+1)(x−1) (2x+7)?
4 sty 10:22
Sebastian Porowski: d)
3x2(x2−10x+25)
3x2(x−5)2
tak to będzie?
4 sty 10:25
Sebastian Porowski: Wredulusie w b )
zrobiłem tak:
p(x)=2(x3−36)
p(x)=2(x2−6)(x+6)
Czy coś takiego ma być?
4 sty 10:29
wredulus_pospolitus:
BZDUUUUURA co do (b)

zastosuj wzór:
a
3 − b
3 = (a−b)(a
2 + ab + b
2)
4 sty 11:28
Sebastian Porowski: Panie Wredulusie jak to rozbić pod ten wzór?
4 sty 13:53
wredulus_pospolitus:
2x3 − 72 = 2(x3 − 36)
a3 = x3
b3 = 36
podstawiasz do wzoru
4 sty 14:20
Sebastian Porowski: Teraz juz rozumiem wypisuje czynnik przed znak pierwiastka i do wzorów podstawiam to co
zostaje w nawiasie.
Czy mógłbyś wredulusie rzucić okiem na pozostale moje rozwiązania?
4 sty 14:22
wredulus_pospolitus:
(c) i (d) dobrze ... w (c) ewentualnie (ale to ewentualnie) można wyłączyć 2 przed nawias (tak
aby szybko widzieć rozwiązania w(x) = 0 ), ale nie jest to konieczne
4 sty 14:27