pochodne
Kuba: Zastanawiałem się, że skoro np. przy funkcji f(x) = x
2, można dojść do jej pochodnej przez:
df = x
2+2x*dx+dx
2−x
2
df = 2x*dx+dx
2
df/dx = 2x+dx = 2x
i np do pochodnej f(x) = 1/x przez:
−df*x=dx*1/x
df/dx= −1/x
2
to jak idąc analogicznie rozwinąć wzór dla funkcji f(x) =
√x:
dx = (df+
√x) (gdzie dx to pole nowego kwadratu przez dodanie do niego bardzo małego df);
aby otrzymać
df/dx = 1/(2*
√x)?
siedziałem nad tym długo i do niczego sensownego nie mogłem dojść
Kuba: Dziękuję za odpowiedź, w moim zadaniu wkradł się błąd, zamiast dx = (df+√x), miało być dx =
(df+√x)
2
Nadal do końca nie wiem jak to rozwinąć