matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka boga
student:
ln(tgx)
∫
dx
sin
2
x
4 sty 00:02
jc:
Podstawienie: t=tg x
1
1
1
całka = ∫t
2
ln t dt =
∫(t
3
)' ln t dt =
t
3
ln t −
∫ t
2
dt
3
3
3
4 sty 00:12
student:
czemu t
2
*ln(t)dt ?
4 sty 00:14
jc:
dx = (1+t
2
) dt sin
2
x = 1+1/t
2
= (1+t
2
)/t
2
4 sty 00:32
Mariusz:
Od razu przez części
1
−ctg(x)ln(tgx)+∫ctg(x)
(1+tg
2
(x))dx
tg(x)
ln(tgx)
1+tg
2
(x)
−
+∫
dx
tg(x)
tg
2
(x)
ln(tgx)
1
−
+∫
(1+tg
2
(x))dx
tg(x)
tg
2
(x)
ln(tgx)
1
−
−
+C
tg(x)
tg(x)
4 sty 09:59