Zbieżność szeregów
Jakub: Dobry wieczór,
mam problem z zadaniem dotyczącym zbieżności szeregów, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, czy dany
szereg jest zbieżny?
∑(√m+1 − √m)/(m)
3 sty 22:02
Adamm:
| √m+1−√m | | 1 | | 1 | |
| = |
| ~ |
| |
| m | | m(√m+1+√m) | | 2m3/2 | |
więc jest zbieżny
3 sty 22:13
Jakub: a czy ∑(√m)/(m) jest zbieżny?
3 sty 22:20
Jakub: Bo w sumie ∑(√m)/(m) = ∑ 1/m1/2 więc powinien być chyba rozbieżny tak?
3 sty 22:57
ICSP: rozbieżny
3 sty 22:57
Jakub: hymm, a skoro jest rozbieżny, a w sumie to ∑(√m+1 − √m)/(m) ≤ ∑∑(2√m − √m)/(m) = ∑(√m)/(m)
to, czy ∑(√m+1 − √m)/(m) też nie powinien być rozbieżny z kryterium porównawczego?
3 sty 23:12
jc: | | √m+1−√m | |
Szereg ∑ |
| jest zbieżny. |
| | m | |
| | √m | |
Szereg ∑ |
| jest rozbieżny. |
| | m | |
| | 1 | |
Szereg ∑ |
| jest zbieżny. |
| | 2m√m | |
| | √m+1−√m | |
Wniosek. Szereg ∑ |
| jest zbieżny. |
| | m | |
3 sty 23:24
Jakub: No tak, to ma sens, dziękuję

Tylko zastanawiam się, gdzie w tym rozumowaniu w takim razie jest błąd?
∑(√m+1 − √m)/(m) ≤ ∑(2√m − √m)/(m) = ∑(√m)/(m)
3 sty 23:30
Adamm:
a czy jak pokażesz że coś jest ≤∞, to coś z tego wyniknie?
3 sty 23:31
Jakub: Czyli kryterium porównawcze jest bezsilne jeżeli chodzi o pokazywanie rozbieżności?
4 sty 00:41
Adamm: nie odpowiadaj mi pytaniem na pytanie
4 sty 01:33