funkcja odwrotna
kasia: wyznacz funkcje odwrotną do f
f(x)=x2+5x+6 x∊(−∞,−52>
3 sty 21:35
ICSP: sprowadź do postaci kanonicznej.
3 sty 21:49
kasia: i co dalej z tym ?
3 sty 21:55
Maciess: Gdzieś x ci zniknął
3 sty 21:56
ICSP: | | 5 | |
Teraz wyznaczasz z tego x tak aby spełniał warunek x ≤ − |
| |
| | 2 | |
3 sty 21:59
kasia: przepraszam zle zapisałam
3 sty 22:00
kasia: mogę prosić o dokładniejsze wytłumaczenie ?
3 sty 22:05
ICSP: Musisz wyznaczyć x z tego równania i z dwóch wyników wybrać ten który spełnia zadany warunek.
3 sty 22:23
kasia: czyli mam −3 i jak dalej wyznaczyć tą funkcję odwrotną ?
3 sty 22:35
ICSP: Masz wyznaczyć x z równania :
Potraktuj y jaki parametr i wyznacz x.
3 sty 22:40
Jolanta: | | −1 | |
mozecie napisac skąd macie |
| ? |
| | 4 | |
3 sty 23:06
kasia: wychodzi ze wzoru gdyż a=1 oraz Δ= 1
3 sty 23:08
3 sty 23:10
Jolanta: 
jasne głupi bład zrobiłam
3 sty 23:11
Mila:
| | 5 | | 25 | | 5 | | 1 | |
x2+5x+6=(x+ |
| )2− |
| +6=(x+ |
| )2− |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
3 sty 23:11
kasia: Prosiłabym bardzo o rozwiązanie tego przykładu, ponieważ mam już mętlik w głowie
3 sty 23:12
Hajtowy:
x=−2 lub x=−3
Więc x=−3 odrzucamy
Zostaje nam x=−2
I to jest odpowiedź.
3 sty 23:19
Jolanta: x=
√y+14−
52
y=
√x+14−
52
3 sty 23:26
kasia: | | 5 | |
skoro x ma być ≤ − |
| to odrzucamy −3 ? przecież x mają być mniejsze bądź równe a −2 jest |
| | 2 | |
większe
3 sty 23:26
Jolanta: Może ktos zerknąć ? dawno nie robiłam takich zadań
3 sty 23:44
PW: x
2+5x+6 = (x+2)(x+3)
| | −2−3 | | 5 | |
Minimum funkcji jest osiągane w punkcie |
| =− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | |
− i o to idzie, w przedziale (−∞, − |
| > funkcja jest malejąca (różnowartościowa), a więc |
| | 2 | |
jest sens pytać o funkcję do niej odwrotną.
Rzeczywiście najłatwiej to zrobić z postaci kanonocznej:
| | 5 | |
− mamy wyliczyć x za pomocą y, przy założeniu x≤− |
| |
| | 2 | |
Jeżeli lewa strona jest nieujemna, to (uwzględniamy założenie)
| | 5 | | 1 | |
x+ |
| = −√y+1/4, y≥− |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | 5 | | 1 | |
x = −√y+1/4− |
| , y≥− |
| |
| | 2 | | 4 | |
To jest wzór na funkcje odwrotną. Z uwagi na nieznośne przyzwyczajenia lubimy, gdy argumenty są
oznaczane symbolem x, a wartości − symbolem y. Dlatego odpowiedź można zapisać w postaci
| | 5 | | 1 | |
y = −√x+1/4− |
| , x≥− |
| . |
| | 2 | | 4 | |
3 sty 23:46
Jolanta: Dziękuję PW Niby wiem ale tak patrzę na pierwiastek i wiem,że x≥−
14 a w treści zadania
x∊(−
∞:
−52> i juz mętlki w głowie
3 sty 23:58
PW: Trzeba przyznać, że zadanie jest "nieładne", gdyby kazali policzyć funkcje odwrotną na
| | 5 | |
przedziale <− |
| ,∞), nie byłoby tej pułapki z minusem przy liczeniu pierwiastka z |
| | 2 | |
(x+5/2)
2
4 sty 00:05
Jolanta: Całe szczęscie ,ze na forum są osoby,na które można zawsze liczyć.
4 sty 00:19