granica
Fanturion:
Mam taką funkcję, dziedziną będą wszystkie liczby rzeczywiste a zatem (−oo, +oo)
Czy dobrze rozumiem że w takim wypadku nie ma asymptot pionowych, a pozioma istnieje w y=0?
3 sty 20:43
iteRacj@:
i tylko dlatego istnieje obustronna asymptota pozioma o równaniu y=0
nie ma asymptot pionowych, to się zgadza
3 sty 20:56
iteRacj@: poprawiam zapis potęgi
3 sty 20:59
Fanturion: Tylko dlatego że nieskończoność przez liczbę to nieskończoność, a e do minus nieskończoności to
zero?
3 sty 21:00
iteRacj@: Chodzi mi o to, że gdyby te granice były równe np. 7, to asymptota pozioma też by istniała i
miałaby równanie y=7.
3 sty 21:10
Fanturion: Tak tak, to rozumiem, bardziej zastanawiam się czy wynik 0 wziął się z pomnożenia
nieskończoności przez zero czy z czegoś innego
3 sty 22:02
iteRacj@:
licznik i mianownik dążą do nieskończoności
3 sty 22:18
Fanturion: To skoro licznik i mianownik dążą do nieskończoności to to nie jest wyrażenie nieoznaczone?
Dalej chyba czegoś nie rozumiem więc jak możesz to wytłumacz mi to jakoś prościej
3 sty 22:23
iteRacj@: Tak, to jest wyrażenie nieoznaczone, ale można zastosować regułę de l'Hospitala.
3 sty 22:25
Fanturion: I wtedy pochodna z x to jeden, czyli mamy ułamek w którym licznik to stała, 1, a mianownik to
nieskończoność więc mamy zero tak?
3 sty 22:26
iteRacj@:
Licznik jest stały, mianownik dąży do nieskończoności, więc iloraz dąży do zera.
3 sty 22:28
Fanturion: Super, teraz wszystko jasne, dziękuję bardzo
3 sty 22:31