Pomocy
Emilia: Że zbioru {1,2,3,4,5} losujemy 2 liczby i zapisujemy w kolejności wylosowania. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej przez 3.
Z góry dziękuję.
3 sty 19:51
Bleee:
Aby liczba była podzielna przez 3 to suma cyfr musi być podzielna przez 3.
Wiec mamy takie mozliwosci:
12
15
21
24
33
42
45
51
54
Poradzisz sobie dalej?
3 sty 20:40
Janek191:
I Ω I = 5*4 = 20
I A I = {12,21,15,51,24,42, 45,54}
3 sty 20:40
Janek191:
Losowanie bez powtórzeń.
3 sty 20:41
Bleee:
Janek... A dlaczego zakładasz brak powtórzeń? Losujeny że zbioru liczb. Co innego gdyby były
kule ponumerowane (i po sztuce każdego numeru)
3 sty 20:45
Eta:

|Ω|=5*4=20
|A|= 8
3 sty 20:50
Eta:
Losujemy " w garść" dwie liczby !
bez powtórzeń
3 sty 20:51