równania wyższych stopni
Kristof: Równania wyższych stopni prosze o pomoc jak to robić
1) Rozwiąż równania
a) 2x
3 + 54 = 0
b) 4x
3 − x = 0
c) (x+5)(x−4)(2x−1) = 0
d) x(x
2 + 2) = 2(x+32)
e) x
3 − x
2 = 12x
f) 9x
4 −6x
3 + x
2 = 0
2) Zapisz w prostszej postaci
(2x+1)
2 + (x − 3)
2 −5 (x−1)(x+1)
PROSZE



3 sty 18:34
Kristof: bump prosze pomozcie
3 sty 18:45
DM: przykład a) jest bardzo prosty

2x
3 = −54
x
3 = −27 ⇔ x = −3
3 sty 18:45
Eta:
a) x= −3
b) x=0 v x=0,5 v x= −0,5
c) =x−5 v x=4 v x= 0,5
d) x=4
e)x=0 v x= 4 v x= −3
f) x=0 v x= 1/3
2/ ......= −2x+15
3 sty 18:46
DM: przykład b) podobnie:
x(4x2 − 1) = 0
itd.
3 sty 18:46
Kristof: jak sie robi te dalsze przyklady
3 sty 19:00
Kristof: bo sie gubie
3 sty 19:00
Kristof: wyniki same nic mi nie daja
3 sty 19:02
DM: przykładu c) też nie umiesz samodzielnie?
3 sty 19:03
3 sty 19:14
Janek191:
b)
4 x3 − x = 0
x*(4x2 − 1) = 0
x*(2 x −1)*(2 x + 1) = 0
x = 0 lub 2 x − 1 = 0 lub 2 x + 1 = 0
x = 0 lub x = 0,5 lub x = −0,5
==========================
3 sty 19:35
Janek191:
d)
x*(x2 + 2) = 2*( x + 32)
x3 + 2 x − 2 x = 64
x3 = 64
x = 4
====
3 sty 19:37
Kristof: dzieki kocham was buziaki
3 sty 19:46