Geometria analityczna
nvm: 1. Dane są punkty A(−1,4) B(7,−1). Wyznacz na paraboli y=x
2 taki punkt C, dla którego P△=15
2. Odcinek AB o końcach A(8,−2) B(−8,6) jest przeciwprostokątną trójkąta prostokątnego ABC.
Spodek wysokości D poprowadzonej z wierzchołka C dzieli przeciwprostokątną AB na takie AD i DB
że |AD|

DB|=5:3. Wyznacz współrzędne wierzchołka C
3. Trójkąt ABC jest trójkątem prostokątnym równoramiennym, w którym |AB|=|AC|. Bok AB zawiera
się w prostej k: x+2y−9=0, a C(4,10). Obrazem △ABC w jednokładności o środku S i ujemnej skali
k jest △A1B1C1, którego P=5
58. Przyjmując że A1(−2, −6
12), wyznacz współrzędne
środka S tej jednokładności i skalę k
Za rozwiązania bardzo dziękuję!
3 sty 18:28
iteRacj@:
1/ A=(−1,4) B=(7,−1) C=(x
c, x
c2)
AB
→=B−A=[7−(−1), (−1)−4]=[8, −5]
AC
→=C−A=[x
c−(−1), x
c2−4]=[x
c+1, x
c2−4]
| | 1 | | 1 | | | |
P= |
| |det(AB→,AC→)|= |
| | ← te nawiasy mają być |
| | 2 | | 2 | | |
równoległe (wyznacznik)
| | 1 | |
P= |
| [8(xc2−4)−(−5)(xc+1)]=15 |
| | 2 | |
z tego równania wylicz x
c
3 sty 19:18
3 sty 19:22
xoy:

1) |AB|=
√82+52=
√89
C=(c,c
2)∊wykresu y=x
2
odległość punktu C od prostej AB jest równa U{30}{
√89.
2) Prosta AB:
−5x−8y+27=0
k: 5x+8y−27=0
| | |5c+8*c2−27| | | 30 | |
d(C,k)= |
| = |
| ⇔ |
| | √52+82 | | √89 | |
|5c+8c
2−27|=30
| | 19 | | 361 | |
C=(−3,9) lub C=( |
| , |
| ) |
| | 8 | | 64 | |
========================
3 sty 20:10
Eta:

→AB=[−16,8] to →AD=(5}{8}AB ⇒ →AD=[−10,5] ⇒ [x
D−8, y
D+2]=[−10,5]
to
D(−2,3)
a
AB=−0,5 to prosta CD ⊥AB
ma równanie CD: y= 2(x−x
D)+y
D ⇒ .... CD: y=2x+7 to C(x,2x+7)
Z warunku prostopadłości wektorów AC ⊥BC
AC=[x−8,2x+9] i BC=[x+8,2x+1]
mamy: (x−8)(x+8)+(2x+9)(2x+1)=0
dokończ ......
otrzymasz dwa takie punkty C spełniające warunki zadania
3 sty 20:24
Eta:
Wyżej podałam zad2
3 sty 20:26
Eta:
| | 5 | |
Poprawiam zapis w pierwszej linijce → AD= |
| AB→ |
| | 8 | |
3 sty 20:28
Eta:
Jeszcze zapomniałam
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈ podkreślnika
3 sty 20:31
nvm: Super, dziękuję pięknie. Zadanie 3 też już rozwiązałem. Eta, jeżeli możesz to utwierdź mnie w
przekonaniu. Mianowicie chodzi o to, że przez chwile utknąłem przy zadaniu drugim licząc
współrzędne punktu D. Próbowałem liczyć to z długości odcinka i potem porównywałem i problem
pojawił się, gdy jedna odpowiedz (−2,3) się pokrywała, a druga wychodziła inna (licząc raz
długość AD, a raz BD). Czy w tym przypadku liczyłem punkt, który rzeczywiście znajdował się
określoną odległość od wierzchołka i rzeczywiscie znajdował się na prostej, ale już nie na
ramieniu, w sensie "moje" D było po przeciwnych stronach. Troche zagmatwanie to napisałem, ale
mam nadzieje ze to rozszyfrujecie
3 sty 20:52
Mila:

A(8,−2) B(−8,6)
|AD|: |DB|=5:3
1)
|AB|
2=8
2+16
2=320
|AB|=8
√5
x− wspólna miara
5x+3x=8
√5
x=
√5
|AD|=5
√5, |DB|=3
√5
================
2)
h
2=5
√5*3
√5⇔h
2=15*5=75
h=5
√3
2) Współrzędne punktu D
AB
→[−16,8]
A=(8,−2)→T
[−10,5]→D(8−10,−2+5)=(−2,3)
3) DC⊥AB i |DC|=5
√3⇔
Prosta CD: y=2x+b i D∊prostej⇔y=2x+7
√(x+2)2+(y−3)2=(5
√3)
2
(x+2)
2+(2x+4)
2=75
x=−2−
√15 lub x=−2+
√15
C
1=(−2+
√15,3+2
√15)
lub C
2=(−2−
√15,3−2
√15)
=====================
3 sty 22:23