całki
Joe11: Nie mam bladego pojęcia od czego zacząć w poniższych całkach. Głównie mi chodzi o to jakie
sposoby rozwiązania by tu pasowały. Proszę o pomoc
1.∫xdxe3x+5
2.∫(e1/xdx)/x2
3.∫[(lnx+1)2]dx/x
4 .dx/x(ln4)x
5.[(x2−1)3]xdx
6.∫xlnxdx
7.∫dx/xlnx
8.|cosx|dx
9.x3−3x+1dx
3 sty 16:28
Sebastian: 6. Przez podstawienie, lnx jako t, xdx jako dt.
3 sty 16:52
Ola: Przykłady od 2 do 7 przez podstawienie
8−9 to proste całki, obliczasz że wzorów
A 1 przykład, to coś musiałeś źle zapisać
3 sty 18:33
Ola: 3. lnx=t
4. lnx=t
5. x
2−1=t
7. lnx=t
A 6 to przez części, a nie podstawienie
f(x) =lnx g'(x) =x
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| g(x) = |
| x2 |
| | x | | 2 | |
i dalej podstaw do wzoru
3 sty 18:45
Joe11: Dzięki bardzo za pomoc !
3 sty 22:36
student: jak można mieć problem z takimi całkami O.o
3 sty 22:50
PW: Można, nożna. Każdy się kiedyś uczył
4 sty 00:09
Joe11: To 1 to miało być ∫xe3x+5dx
4 sty 14:05
Ola: To 1. to oczywiście przez części :
f(x) =x g'(x) =e
3x+5
i oczywiście podstawiasz do wzoru
4 sty 23:06