grupy
grupy:
Niech G=S3xZ4, H=A3x{0, 2}. Wtedy H jest dzielnikiem normalnym G.
Wypisac elemementy grupy ilorazowej G/H oraz pokazac, ze G/H jest izomorficzna z Z2xZ2..
|G|=6*4=24, |H|=3*2=6, czyli|G/H|=24/6=4. Ta grupa bedzie miala 4 elementy.
3 sty 16:13
Adamm:
H
1 − dzielnik G
1
H
2 − dzielnik G
2
to
H
1xH
2 − dzielnik G
1xG
2
bo
(g
1, g
1)(H
1xH
2)(g
1, g
2)
−1 = (g
1H
1g
1−1)x(g
2H
2g
2−1) = H
1xH
2
udowodnimy, że
| G1xG2 | | G1 | | G2 | |
| ≡ |
| x |
| |
| H1xH2 | | H1 | | H2 | |
| G1xG2 | |
| = {(g1H1)x(g2H2) : g1∊G1, g2∊G2} |
| H1xH2 | |
| G1 | | G2 | |
| x |
| = { (g1H1, g2H2): g1∊G1, g2∊G2} |
| H1 | | H2 | |
φ(A, B) = AxB określa izomorfizm między tymi dwoma grupami,
3 sty 16:47
grupy:
A jakie elementy beda w grupie G/H?
3 sty 22:51
Adamm:
wszystkie warstwy lewostronne względem H
H, i jakieś tam jeszcze
3 sty 23:05
Adamm:
po to to pokazywałem, żeby móc łatwo stwierdzić, że jest izomorficzna z Z2xZ2,
nie po to żeby wyznaczać elementy w grupie G/H
3 sty 23:06